Welke kast past in jouw woonkamer?

Welke kast past in jouw woonkamer?

Wat is de belangrijkste kamer in huis? Grote kans dat dit ook voor jou de woonkamer is. Je wilt deze kamer daarom lekker opgeruimd houden, maar toch ook spullen bij de hand hebben. Een kast in de woonkamer is dan ook onmisbaar in de meeste huishoudens. Maar welke kast kies je? In dit artikel helpen we je op weg.

1: Wat wil je opbergen?

Zet eerst eens op een rij wat je precies wilt opbergen in de kast in je woonkamer. Dan kan je daarna kijken welke kast het handigst is en welk formaat je nodig hebt. Denk ook een decoratie. Wil je die ook in of op de kast zetten?

2: Een open kast, lades of deurtjes?

Wat voor soort opbergruimte wil je? Wil je een kast met open vakken? Of juist lades of deurtjes? Een combinatie kan ook heel handig zijn.

  • Wil je pronken met mooie spullen? Dan is een open kast natuurlijk ideaal.
  • Heb je vooral veel kleine dingen op te bergen? Dan zijn lades een goede keuze.
  • Wil je grotere items kwijt? Ga dan voor kastdeurtjes.
  • Van alles wat? Ga voor een kast met een combi van open vakken, deurtjes en lades.
beige boekenkast
zwarte open kast

3: Verschillende soorten kasten voor de woonkamer

Er zijn best wat verschillende kasten om uit te kiezen voor de woonkamer:

  • Boekenkast
  • Vitrinekast
  • Buffetkast
  • Dressoir
  • Ladekast
  • Tv-kast
  • Lockerkast

Boekenkast

Ideaal voor… boeken. En natuurlijk om je mooiste spullen te showen. Een boekenkast met onderin wat deurtjes is erg handig. Zo kan je ook wat spullen uit het zicht opbergen.

Vitrinekast

Wil jij je spullen wel showen, maar niet iedere week alles afstoffen? Dan is een vitrinekast ideaal. Hierin blijven je spullen en de plankjes grotendeels stofvrij, terwijl ze wel mooi in het zicht staan.

Buffetkast

Heb je een ruime woonkamer? Dan is een buffetkast ook een optie. Deze kasten zijn over het algemeen flink van formaat, maar je kan er dan ook lekker veel in kwijt.

Dressoir

Wil je optisch meer ruimte creëren? Dan is een dressoir een mooie optie. Doordat de kast breed en laag is, laat hij je kamer wat langer lijken.

Ladekast

Heb je niet veel ruimte in je woonkamer? Dan is een ladekast een goed idee. Het neemt weinig ruimte in en je kan er overzichtelijk allerlei klein spul in opbergen.

Tv-kast

Je kan natuurlijk ook gaan voor een tv-kast met opbergruimte. Van een klein meubel onder je tv, tot een compleet wandmeubel.

Lockerkast

Houd jij van stoer? Dan is een lockerkast ook een heel gaaf idee. Perfect voor een industrieel interieur. Of gewoon om een andere woonstijl een stoere twist te geven.

4: Welk formaat woonkamerkast kies je?

Het formaat van de kast is natuurlijk ook een belangrijk punt. Hoeveel opbergruimte heb je nodig? En hoeveel ruimte is er beschikbaar? Let bij de afmetingen ook zeker op de diepte van de kast. Dat maakt een enorm verschil voor hoeveel je erin kwijt kan.

Als je veel opbergruimte wilt in een krappe woonkamer, kan je het beste voor een smalle hoge kast gaan.

5: Wat voor materiaal kies je?

Verreweg de meeste woonkamerkasten zijn van hout gemaakt. Daar kan je allerlei kanten mee op. Van een neutrale natuurlijke uitstraling, tot stoer zwart of juist chic. Massief hout is ook nog eens ontzettend sterk. Zo kan de kast veel gewicht hebben.

Naast hout, zijn metaal en MDF ook populaire materialen voor kasten voor de woonkamer.

Ontdek meer blogs

Producten