Blauw in je interieur

Blauw in je interieur

Voor veel mensen is blauw hun lievelingskleur. Toch zien we niet veel blauw in interieurs. Zonde, want het is een geweldige kleur. Fris, maar toch rustig. Heerlijk ruimtelijk. En het combineert ook nog eens heel makkelijk.

In dit artikel daarom alles over blauw in je interieur.

1: Wat voor effect heeft blauw?

Kleur heeft een groot effect op de sfeer in een ruimte. Op wat de ruimte uitstraalt. Op hoe we ons voelen.

Blauw is een hele fijne kleur om in huis te hebben. Het straalt rust, kalmte en vertrouwdheid uit. Tegelijkertijd houdt het de boel toch fris en vrolijk.

En ben je klein behuisd? Dan heeft blauw een extra voordeel: het laat je kamer groter aanvoelen.

2: Blauwe bank

Wil je blauw toepassen in je interieur met een lekker grote impact? Ga dan voor een blauwe bank. Bij banken is het altijd fijn om te gaan voor een kleur die je niet snel beu raakt. Een bankstel is immers een flinke investering en dan is het zonde als je er na een paar jaartjes op uitgekeken bent.

Blauw is een kleur die niet snel gaat vervelen. Zeker als het gaat om blauwe banken in een rustige tint. Hoe feller de kleur, hoe groter de kans dat de kleur je na een tijdje tegen gaat staan.

Ga daarom voor een rustige blauwtint, zoals steenblauw, petrolblauw of grijsblauw. Donkerblauwe banken kunnen ook erg mooi zijn. Die hebben vaak een luxe en chique uitstraling.

blauwe bank
blauwe accessoires

3: Blauwe muur

Een andere manier om blauw lekker groots toe te passen, is om een muur een lik blauwe verf of behang te geven.

Ga je voor een midden of lichte kleur? Dan kan je kiezen voor meerdere blauwe muren. Wil je een donkere tint? Dan is het vaak beter om het bij één muur per ruimte te houden.

Blauw is over het algemeen een ruimtelijke kleur, maar dat geldt niet voor donkerblauw. Donkere kleuren laten ruimtes kleiner lijken en donkerblauw is geen uitzondering.

4: Blauw als contrastkleur

In plaats van blauw de hoofdrol geven, kan je het natuurlijk ook als contrastkleur gebruiken. Bijvoorbeeld als tegenhanger van beige, roze of okergeel. Als je hiervoor kiest, pas je blauw dus in een kleinere hoeveelheid toe.

Denk aan blauwe kussens, een blauw dekentje, blauwe woonaccessoires of wanddeco. Of toch net iets groter met een blauwe fauteuil.

5: Toon-op-toon met blauw

Blauw gaat mooi samen met allerlei kleuren, maar het is ook prachtig samen met… nog meer blauw. Oftewel toon-op-toon. Je kiest dan één blauwtint en houdt deze kleurtoon aan, maar wel in lichtere en donkerdere uitvoeringen. Dit zorgt ervoor dat je interieur een mooi geheel wordt en een geraffineerde uitstraling krijgt.

6: Hoe zorg je ervoor dat het niet koud wordt?

Blauw is natuurlijk een koele kleur. Hoe zorg je ervoor dat het niet kil en koud aanvoelt in huis met al dat blauw? Dat is eigenlijk verrassend simpel. Het begint met het kiezen van de juiste blauwtinten. Kies een tint die niet te koel is. Er zijn zoveel verschillende schakeringen en ze zijn zeker niet allemaal even koel.

Verder zijn natuurlijke materialen je beste vriend. Denk aan hout, bamboe, rotan en zeegras. Ook wol is een hele fijne toevoeging.

Ontdek meer blogs

Producten